Den furtne statsmakt

Kritisk journalistikk må ikke forveksles med reaksjonær surmuling.

«Det var lettere for Christian Michelsen. Han hadde ikke medier som stadig kritiserte.»

Herman Friele startet dagen med et gruff selv ikke hans egen kaffe kunne kurere. Salgs- og reklameforeningen hadde invitert til frokostmøte for å diskutere det evige spørsmål: Hvorfor går alt så meget bedre i Stavanger enn i Bergen?

Friele'n hadde grunnet en hel del på temaet. Det er rett og slett for mye demokrati her i byen, mente vår tidligere øverste folkevalgte. Man får ingenting gjort. Det er for mange som skal mene noe om alt mulig, for mange som skal problematisere og kritisere.

Og verst av absolutt alle (bortsett fra Lars Sponheim): De hersens journalistene. Friele hadde lest avisene i Stavanger, og de var slett ikke som her i byen. Siddisene hadde bedre arbeidsvilkår, mente han. Der fikk politikerne styre i fred for surmagede pressefolk.

«De slipper slike medier som vi har i Bergen. Her har vi medier som alltid skal kaste skitt til noen. Det er utrolig irriterende.»

Herman Frieles intensjon var nok å kritisere Bergens Tidende og Bergensavisen, men endte opp med å fornærme samtlige ansatte i Stavanger Aftenblad. For er det én ting journalister misliker å roses for, er det å gi makten gode dager på jobben, spesielt når komplimenten kommer fra en tidligere toppolitiker på formuestoppen. Da eks-ordføreren sa «konstruktiv», hørte journalistene «sedat». Få samfunnstopper har noensinne gitt den bergenske presse et bedre skussmål enn Herman Friele, selv om det kom høyst ufrivillig.

Friele er ikke alene med forestillingen om at mediene i andre byer er vennligere innstilt enn i Bergen. Basert på tilbakemeldinger til meg er det en forholdsvis utbredt oppfatning blant næringslivsledere: I Stavanger heier journalistene på regionen, i Bergen er de mest opptatt av elendighetsbeskrivelser, lyder refrenget. Avisene hausser opp folk, for i neste øyeblikk å røske dem ned fra pidestallen. Det gjelder politikere, kulturprofiler, og ikke minst fotballtrenere. Derfor taper Bergen terreng. Derfor rømmer de kloke hodene byen. Derfor er det enklere å drive næringsutvikling i Stavanger.

Jeg er, kanskje ikke overraskende, uenig. Tannløs journalistikk skaper ikke fremskritt. Ukritiske heiarop gjør ikke politikerne bedre. Tvert om. Fravær av kritisk presse skaper stagnasjon. Makten korrumperes gradvis om journalistene ikke gjør jobben. Middelmådighetene blant oss kan ture på i den villfarelse at de er geniale. En god idé styrkes av kritisk debatt. En dårlig idé kan bli katastrofal uten.

Kanskje særlig i Bergen, der nepotismen tradisjonelt har hatt gode kår, er kritisk journalistikk og åpen debatt forutsetninger for fremskritt. Den dagen Herman Friele ikke lar seg irritere av Bergens Tidende, har vi gjort noe galt.

Derfor må ikke dagens avis med 365 gode nyheter tolkes som et linjeskift. BT skal ikke bli mer av et Forza Bjørgvin-medlemsblad enn vi allerede er. Mange vil nok hevde at avisen allerede er i overkant lokalpatriotisk.

Likevel ligger det en erkjennelse i årets siste utgave. Det er – også for journalister – fare for å forveksle kritisk holdning med renspikket negativitet. Innimellom forkles reaksjonær surmuling som sunn journalistisk skepsis. Bergens Tidende kan med rette anklages for å være bedre til å finne problemer enn å peke på løsninger.

Avisen skal fortsatt sette lyskasteren på dem som utsettes for forsømmelser. Vi skal fortsatt stille ubehagelige spørsmål. Vi skal fortsatt kle av politikeres lånte fjær. Men vi kan bli mer opptatt av å fremheve det positive i regionen. Vi kan lete mer etter de gode eksemplene, enten det er i helsevesenet, idretten eller kulturlivet. God journalistikk handler ikke bare om å problematisere, men også om å gi retning inn i fremtiden. Det kan vi blant annet gjøre ved å forklare hvorfor noen lykkes bedre enn andre, ved å anerkjenne suksess og fremskritt.

Og om det er noen som skal heies frem av BT, er det de ganske få som tenker nytt og grensesprengende i denne byen. De er ikke mange nok, men de er usigelig viktige.

Et eksempel er den nylig avgåtte museumsdirektør Erlend Høyersten. Han krevde irriterende stor plass, var åpent ambisiøs på egne vegne, hadde gjennomføringskraft, og talte deler av byens kulturelite midt imot. Den kombinasjonen har felt mang en leder tidligere, og det var nok av dem som forsøkte å jekke ned unge Høyersten. Heldigvis lyktes de ikke.

Da Høyersten forlot byen like før jul, hadde Kunstmuseene i Bergen skiftet navn til Kode og fått ny strategi. Organisasjonen var snudd på hodet. Publikumstallene økte jevnt og trutt. I løpet av noen få år i jobben skapte han helt ny energi i museumslokalene. Høyersten sto mot de reaksjonære kreftene som tilsynelatende har sneket seg inn denne byens DNA. Takk for det.

Bergen trenger flere Erlend Høyerstener. Og BTs oppdrag er å støtte dem mens de er her, ikke bare savne dem når de har forlatt oss. Det betyr ikke at vi må støtte dem i alt de sier og gjør, men vise at vi setter pris på motet, originaliteten og visjonene. BT må la flinke folk feile på veien, ikke korsfeste dem ved første og beste anledning. Heller enn å innta en skeptisk grunnholdning til de som utfordrer oss, bør redaksjonen åpne dørene på vidt gap for nytenkning. Bare slik kan avisen leve opp til den viktigste setning i sin publisistiske idé:

«Bergens Tidende skal bidra til en utvikling i Bergen og på Vestlandet preget av fremtidstro, skapertrang og toleranse.»

Gard Steiro

Bergens Tidende øker.

De siste årene har vært vanskelige for de fleste norske dagsaviser. Opplaget har falt. Det samme har inntektene. I høst la Bergens Tidende om avisen, lanserte nytt helgemagasin og innførte brukerbetaling på nettet. De endringene har så langt vist seg vellykket. For første gang på flere år peker pilene oppover igjen. I årets siste uke hadde Bergens Tidende 600 flere abonnenter enn på samme tidspunkt i 2012.

SOM SAGT

Elon Musk, mannen bak Tesla-elbilene, har funnet opp et batteri til elbiler som kan fullades på to minutter!

Journalist Ole Mathismoen, Aftenposten

Jeg tror ikke den demokratiske læringskurven har vært brattere for noen generasjon etter krigen.

Forsker Guro Ødegård jubler over unges valgdeltakelse, Dagsavisen

Alt i alt skjønner man at det at rentene stiger, egentlig er gode nyheter.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, DN

Er det sant? Nå finnes det håp for rettferdighet!

Ordfører Trude Drevland da asylbarnet Nathan Eshete (7) vant mot staten, BA

Vi har ikke turt å tro på dette, at en såpass profilert trener fra den hyllen skulle velge Bergen.

Brann-bataljonens leder Roger Lillebøe-Hansen om Rikard Norling, VG

Jeg er veldig, veldig glad for å ha vunnet og at jeg er ferdig med kampen. La oss skrive historien senere.

Sjakkverdensmester Magnus Carlsen, TV 2

Dette er først og fremst en spennende dag, som er historisk for hele Frp. Det er sikkert mange som sitter rundt og jubler litt.

Frp-leder Siv Jensen på første dag som finansminister, DN

Vi har vist at valget vinnes ikke på fire ukers valgkamp, det vinnes med fire års hardt arbeid.

Statsminister Erna Solberg i seierstalen etter valget, NRK

Ett barn, en lærer, en bok og en penn kan forandre verden. Utdanning er den eneste løsningen.

Fra Malala Yousafzais tale i FN, New York Times

Enkelte ting blir bedre med alderen. Som meg.

Gitarist (70, utrolig nok), Rolling Stone

NYHETER

Skarpskytterne

En av årets beste helsenyheter i Bergen er etableringen av det nye Senter for kreftmarkører.

- Sjansen for å overleve noe slikt er mindre enn 10 prosent.

Da Jens-Arne Hafeld ankom Haukeland sykehus med ambulansefly fra Tromsø trodde ikke legene han kom til å overleve.

Gode notiser

En ny svensk metode gir håp for folk med spiseforstyrrelser. En ny studie viser at 75 prosent av pasienter blir symptomfrie etter ett års behandling med den såkalte Mandometermetoden, skriver Dagens Medisin. Bare ti prosent av pasientene hadde fått tilbakefall fem år etter behandlingen.

Fire av fem norske leger har ikke tatt et obligatorisk sykmeldingskurs, skriver Dagens Medisin. Det til tross for at fristen for å ta kurset går ut ved årsskiftet. Tre uker før fristen gikk ut, hadde bare 4860 av 23.000 leger tatt kurset. Mange leger mener kurset er meningsløst, og har protestert.

Den nye medisinen Xtandi kan gi pasienter med uhelbredelig prostatakreft lenger levetid. Medisinen er tatt i bruk i Norge. En studie viste at det var 81 prosent lavere sannsynlighet for at pasienter var blitt forverret på et gitt tidspunkt etter at behandling var startet. -Det er enormt imponerende, sier overlege Daniel Heinrich ved Akershus universitetssykehus til Dagens Medisin. Foreløpig er det for tidlig å si akkurat hvor mye lenger pasientene vil leve.

Norge blir nest størst i Norden

Tallet på nordmenn - og bergensere - øker fortsatt. Om noen år går vi forbi Danmark og Finland i folketall.

Mobbingen er over. Nå snakker June foran 200 elever.

Etter å ha fortalt sin mobbehistorie har June Elise Gulli brukt erfaringene til å lære andre om mobbing.

Åpningsfester og kommende samferdselfester

Dette åpnet i 2013:

  • Hardangerbrua mellom Vallavik og Bu, Rv 13 Hordaland
  • Bybanens andre byggetrinn fra Nesttun til Lagunen
  • Vangstunnelen på Voss, E16 Hordaland
  • Dalsfjordsambandet, Fv 609 / Fv 57 Sogn og Fjordane
  • Bremangersambandet 2 på Fv 616, Sogn og Fjordane
  • Seltun–Stuvane bru, E16 Sogn og Fjordane
  • Otterdal–Grodås, Fv 664 Sogn og Fjordane
  • Elektrisk kabelferge, samband Hisarøy–Mjåneset, Fv7 i Sogn og Fjordane

Igangsatte og planlagte prosjekter i Sogn og Fjordane:

  • Instefjordkrysset ferdig 2014, E39
  • Utvidelse Oppedal ferjekai, ferdig 2014, E39
  • Ny ferjekai Lavik ferdig 2015, E39
  • Ny fergekontrakt Lavik–Oppedal, tre ferger hvorav den ene med elektrisk drift Starter 2015.
  • Utbedring Kjøs bru–Grodås frem til Kvivsvegen, E39
  • Drægebø–Grytås og Birkeland–Sande, E39
  • Diverse prosjekter på 1 milliard som fortsatt ikke fordelt, E39
  • Bjørset–Skei, E39
  • Smedalsosen–Maristova–Borlaug ferdig 2014, E16
  • Filefjell fra Øye i Oppland til Smedalsosen, E16
  • Nye Loftesnesbrui ferdig 2016, Rv 5
  • Skredsikring Nærøydalen, E16
  • Skredsikring Kjøsnesfjorden, Rv 5
  • Tunnel til Laukeland, Fv 391
  • Skredsikring Vik–Vangsnes, Rv 13
  • Ny tunnel gjennom Vikafjellet, Rv 13
  • Stad skipstunnel over Stadlandet i Selje kommune
  • Utbedring innseilingen til Florø, Svelgen, Måløy Ytre Steinsund, Krakhellesund og Tollsundet

Igangsatte og planlagte prosjekter i Hordaland:

  • Fastsatt trasé for Hordfast med bro over Bjørnafjorden, E39
  • Jektevik–Sandvikvåg, E39
  • Vågsbotn–Hylkje (Eikåstunnelen) vil bli fullført i 2014, E39
  • Bømlopakken, Rv 541, 542 og Fv 11, 12, 14, 18, 19 og 23
  • Nyborgtunnelen mellom Nyborg og Klauvaneset, E39
  • Sotrasambandet, Rv 555
  • Skredsikring mellom Jøsendal og Odda, Rv 13
  • Bakka–Solheim, E134
  • Oppheim og Voss (Skulstadmo), E16
  • Skredsikring av Kyskredo på, Rv 7
  • Haukelifjell mellom Vågslid i Telemark og Seljestad, E134
  • Romarheimstunnelen mellom Eikefet og Romarheim bru, E39
  • Dobbeltspor på jernbane mellom Arna og Bergen
  • 5,2 milliarder kroner til jernbaneinvesteringer på strekningen Oslo–Bergen
  • Økt kapasitet jernbanens godsterminal på Nygårdstangen
  • Bybanen fra Rådal til Flesland
  • Ny terminal ved Bergen lufthavn Flesland
  • Ekstra tunnelløp i Sætre- og Bjørkhaugtunnelene, E16
  • Skredsikring gjennom bygging av tunneler ved Deildo og Joberget (Øvre Vassenden), Rv 13
  • Rassikring tunnelene Haukanesberget og Lussandberget, Fv 7
  • Kollektivfelt Breivikskiftet–Sotrabrua ferdig 2014, Rv 555
  • Haugalandspakken delstrekninger
  • Vossapakken, E16 Stanghellekrysset ferdig 2014
  • Skulestadmo–Lundarosen ferdig 2014, E16
  • Svegatjørn–Rådal, E39

Å være barn har aldri vært tryggere

Langt færre barn dør i ulykker nå enn for 30–40 år siden. Barneseter, sykkelhjelmer og bedre tilsyn med barna er blant forbedringene som redder 200 barneliv i året.

Talet på skilsmisser går krafig ned

- Kan hende har folk fått augo opp for at oddsa ikkje er så gode når dei giftar seg, så dei jobbar meir for at ekteskapet skal gå bra.

Gode notiser

I desember fikk brannvesenet i Masfjorden og Gulen en flett ny tankbil, sponset med én million kroner av Statens vegvesen. Tankbilen er tiltenkt innsats langs E39, med alle sine tunneler.

I fire år har Artsprosjektet drevet omfattende kartlegging i store deler av landet. Av de 1165 nye artene de har funnet, mener Artsdatabanken 261 er nye for vitenskapen. De fleste av dem er insekter, og noen vil i alle fall anse dette som en gladsak: 17 er edderkopper.

Siden 2004 er andelen unge menn innblandet i ulykker med personskade, i løpet av det første året etter at de fikk førerkort, falt med nesten 50 prosent. Det tilsvarende tallet for kvinner er 30 prosent.

Mens én av fire 8.-klassinger i Bergen røykte i 1999, er det kun to prosent i år. Man skulle kanskje tro at de heller tydde til snus, men til og med blant 10.-klassingene er det bare én av ti som snuser daglig. Som om ikke det var nok, har debutalderen for alkohol økt fra 14 til 15 år.

Kirkens Bymisjon arrangerte for 16. år på rad alternativ julefeiring i Korskirken. Mellom 70 og 80 frivillige stilte opp og over 500 var innom og spiste rundt 150 kilo med pinnekjøtt. -Vi kan ikke huske at det har vært så mange innom på julaften tidligere, sier Erlend Gjøen, fungerende daglig leder for Kirkens Bymisjon.

Flere overlever livsfarlige sykdommer

Ny behandling og nye medisiner reduserer dødeligheten.

Seks gode økonominyheter

Selv om norsk økonomi går inn i et hvileår, er det ikke mangel på gode nyheter. Svekket kronekurs gir nå optimisme i turistnæringen.

Gode notiser

Statens Pensjonsfond Utland, også kalt Oljefondet, passerte i desember over 5000 milliarder kroner i markedsverdi for første gang. Tallet er et anslag av fondets løpende verdi, og den svinget midt på dagen 30. desember rundt 5042 milliarder kroner.

Årets TV-aksjon satte ny rekord. Det ble samlet inn 224 millioner kroner til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid for demenssaken. Den forrige rekorden til TV-aksjonen var fra 2007, da det ble samlet inn 220 millioner kroner.

Passe mengder vann og sol ga store mengder plommer av god kvalitet i 2013. Fruktlageret Hardanger Fjordfrukt i Utne tok imot 320 tonn plommer i år, dobbelt så mye som året før.

I juli satte Norwegian ny passasjerrekord, og fraktet for første gang over to millioner passasjerer på en måned. Over 2,1 millioner reiste med Norwegian denne måneden, og selskapet tangerte for første gang trafikktallene til SAS.

Mandag 21. oktober slo hovedindeksen på Oslo Børs rekorden fra 2007, og passerte for første gang 525 poeng. På årets nest siste dag, 30. desember, satte indeksen ny «all time high» med 551,7 poeng.

Telenor satte ny kvartalsrekord i tredje kvartal 2013, med driftsinntekter på nesten 26 milliarder kroner, 700 millioner bedre enn tilsvarende kvartal i fjor. Driftsresultatet på 9,6 milliarder før av- og nedskrivninger er tidenes beste på et kvartal for konsernet.

Festivalen Bergenfest solgte 29.749 billetter, som er nesten dobbelt så mange solgte billetter som i 2012.

Dyrebare nyheter

En nyoppdaget søramerikansk kjøtteter, en sjelden observasjon av den asiatiske «enhjørning» og leoparder som får nye allierte er blant årets gode dyrenyheter.

Færre kriger og flere demokratier

Verden er blitt et fredeligere sted de siste årene. Antallet kriger og terroraksjoner synker, og stadig flere mennesker lever i land med demokrati.

Gode notiser

I ti år har Norsk institutt for forsking om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) undersøkt norsk ungdom. Aldri før har ungdommen gjort det betre enn i årets undersøking. 94 prosent svarar at dei trivast «nokså godt» eller «svært godt» på skulen. Over halvparten trur dei kjem til å ta høgare utdanning. 80 prosent er «litt eller svært fornøyd med mor og far». 84 prosent har aldri røykja. 82 prosent har aldri brukt snus. I tillegg går ungdomskriminaliteten ned.

Mange flere trener og holder seg i form nå enn for 16 år siden, viser tall fra SSB. Andelen som driver med styrketrening har økt mest de seinere årene. Skiløping, sykling og svømming er populært i alle aldersgrupper, mens styrketrening, jogging, alpinsport og alle typer ballsport har en relativt større andel unge utøvere.

Svært få i Norge har lite kontakt med familien. Kun 5 prosent av oss har lite kontakt med foreldre, og 12 prosent har lite kontakt med søsken. Det viser levekårsundersøkelsen til SSB.

Et overveldende flertall av nordmenn har ingen problemer med å få innvandrere som naboer. 92 prosent av de spurte svarer at de ikke ville følt det ubehagelig å få en innvandrer i nabolaget, viser SSB-tall fra 2013.

Har du en god nyhet?

-Jeg og familien er friske, og alle holder seg bra. Det er vel en god nyhet?Henriette Remme (33), Nordnes

- Jeg har fått vite at jeg skal bli far igjen. Og så har jeg fått jobb i Posten, og er kvitt ryggsmertene. Bare bra ting som skjer nå.Emir Loga (37), Landås

- Jeg har fått et barnebarn i løpet av året som gikk, en liten jente. Det var et lyspunkt i et ellers litt traurig år. Trond Martinussen (69), Nordnes

- Jeg er ferdig med masteroppgaven min i finans ved NHH. Leverte like før jul, og er veldig glad for at det er over.Thea Stokstad Fjell (25), Stavanger

- Jeg har også tatt master i finans i høst, men ved Bocconi-universitetet i Milano. Og ja: Jeg og Thea er tvillingsøstre.Eline Stokstad Fjell (25), Stavanger

- Vi har endelig fått presseomtale om Bergen Beat Club. Men det var i BA! Nå blir det jo litt i BT også.Vemund Grimstad (51), Sandviken

- Jeg fikk barn i år! En liten jente, som kom i august. Det er den desidert beste nyheten min.Kristine Andersen (37), Minde

- Snart kommer «A Christmas Krøll» på Youtube. Det er en kortfilm som vi i Stakken Film har laget. Det er derfor jeg går i nissekostyme.Didrik Wolff Vatle (17), Løvstakken

- Jeg trives kjempe-godt i jobben på Kidsa barnehage Myrdal. Det er en veldig kjekk arbeidsplass.Marie Tunes (32), Åsane

- Jeg gikk Stoltzen med mitt barnebarn på snart fem år. Han klaget ikke en eneste gang, og kom opp på 40 minutter.Reidun Nesbø (71), Fyllingsdalen

UTENRIKS

VERDEN

Det er en nedgang i malariadødsfall i verden med 25 prosent siden 2000.


Antall tuberkulosetilfeller pr. 100.000 innbyggere var 566 i øystaten Mikronesia i 2002. Ti år senere har antallet tilfeller gått ned til 207.


Internasjonal turisme vokser mer enn ventet, og steg med fem prosent i løpet av de ni første månedene av 2013. Det er FN som i desember publiserte tallene, og generalsekretær i verdens turistorganisasjon forteller at internasjonal turisme er med på å skape jobber, løfte økonomien og gi folk i fattige land muligheter til å forbedre livskvaliteten.


Landbrukets bidrag til BNP har økt fra 14,2 prosent i 1986–87 til 20 prosent i 2005.


ILOs konvensjon for sjøfolks arbeids- og levevilkår trådde i kraft i 2013. Verdens 1,2 millioner sjøfolk kan nå se frem til mer ordnede arbeids- og levevilkår til sjøs.


Siden 1990 har barnedødeligheten (blant barn under fem år) falt med 41 prosent. Dette betyr 14.000 færre dødsfall hver dag.


Det har aldri vært flere demokratier i verden enn i dag. Mens det i 1975 var 89 styresett som oppfylte kriteriene for å kunne bli betegnet som demokrati, er det siste oppdaterte antallet nå kommet opp i 148. En del av landene er imidlertid såkalte begrensede demokratier, men fremgangen er likevel stor. Siden 1990 har vi fått 44 nye folkestyrer i verden, og mange av disse har kommet på det afrikanske kontinentet.


Antallet drepte i terroraksjoner er blitt mer enn halvert de seks siste årene. I 2012 ble det talt opp 6771 terroraksjoner i verden, og drøyt elleve tusen mennesker mistet livet i disse aksjonene. Det er en halvering av antallet dødsofre siden 2007, ifølge tall fra Global Terrorism Database. -Det er et misforhold mellom oppfatningen om at trusselbildet hardner til, og det tallene i statistikkene viser, uttalte terrorforsker Jan Oskar Engene ved UiB til BT i november.


Flere og flere land passerer den magiske grensen på 10.000 dollar i bruttonasjonalprodukt pr. innbygger. Blant landene som nå er blitt innlemmet i klubben, er Polen, Tyrkia, Brasil og Mexico. Polakkene har i motsetning til mange av de andre EU-landene kommet styrket gjennom den økonomiske krisen i Europa. Polen er også det eneste europeiske landet som har hatt økonomisk vekst hvert eneste år siden 2004, ifølge Eurostat.

EUROPA

Europas mest sjeldne orkidé er funnet i en vulkan på Azorene. Hochstetter's butterfly-orchid ble først oppdaget på Azorene i 1838, men har frem til nå vært ansett som utdødd.


Antall drap i Skottland er rekordlave og fallende. Siden 2006 har antall drap falt med nesten 50 prosent. Det er nå det laveste siden opptellingen startet for 40 år siden. Fra mars 2012 til mars 2013 ble 63 personer drept. Det er kun to tredjedeler av tallet på drepte i samme periode året før.


1. juli 2013 ble Kroatia EUs 28. medlemsland, ti år etter landet først søkte om medlemskap. Kroatias innlemmelse er et viktig steg i retning av å integrere landene på Vest-Balkan i EU, og EU mener landet kan være til inspirasjon for andre land på Balkan. Kroatia har gjennom de siste ti årene måttet gjennomgå store reformer for å tilfredsstille København-kriteriene, og i mars 2013, i Kommisjonens siste rapport, anerkjennes Kroatias fremgang innen områder som demokrati, rettsstat, menneskerettigheter og beskyttelse av minoriteter.


Forskere i World Economic Forum har for første gang gjort en analyse av menneskelig kapital og hvordan denne forvaltes. Det resulterte i Human Capital Report, der Sveits havnet på førsteplass. Målet med rapporten er å danne et helhetlig og langsiktig bilde av hvordan land håndterer menneskelige ressurser i dag, og hvor godt de er rustet til det fremtidige arbeidslivet og økonomiske utfordringer.


Ifølge årets FN-rapport om «verdens lykkeligste mennesker 2013» er Danmark det beste landet å bo i. Det er andre år på rad at Danmark kan sole seg i glansen helt øverst på listen.


Moskva åpnet i år sin første offentlige park på 50 år. Parken ligger like ved Den røde plass i Moskva sentrum, og er tegnet av det amerikanske arkitektfirmaet DillerScofidio and Renfro.


Pave Frans har knapt rukket å sette seg i pavestolen, men har allerede markert seg som en uredd moralsk leder. Han har ryddet opp i det korrupte bankvesenet i Vatikanet, kansellert bonusavtaler og pløyd de sparte millionene tilbake til veldedighet. Hans første tale om verdensøkonomien, er et av de sterkeste angrepene på de økende forskjellene mellom fattig og rik i verden. Pave Frans har til og med hatt vennlige ord å si om homofile og ateister.

NORD-AMERIKA

De amerikanske utslippene av klimagasser synker, og er nå på sitt laveste nivå på to tiår. Overgangen fra kullbasert kraftproduksjon til skifergass er blant hovedårsakene til nedgangen som har funnet sted i en periode med markant befolkningsøkning og vekst i økonomien.


Myndighetene i Mexico har vedtatt en lov som gjør høykaloririk mat og brus med sukker dyrere. Mexico har de siste 20 årene sett en kraftig oppgang av overvektige. Ifølge Verdens helseorganisasjon drikker en mexicaner i gjennomsnitt 163 liter brus hvert år, noe som gjør Mexico til den mest brusdrikkende nasjonen i verden. I tillegg til å sette høyere skatter på usunn mat, har myndighetene satt i gang kampanjer for å få mexicanere til å spise mer ferske råvarer og mindre fabrikkmat.


Orkansesongen 2013 har vært den roligste orkansesongen i Mellom-Amerika siden 1982. Til vanlig opplever det sørlige USA, Karibia og Mellom-Amerika flere store orkaner i løpet av orkansesongen som varer fra juli til november. I år har området kun blitt truffet av to mindre orkaner, kalt Ingrid og Humberto. Så få orkaner har det ikke vært på over 30 år. I tillegg har det vært mindre vind og nedbør enn det som er vanlig i orkansesongen.


USAs president Barack Obama tok Cubas president, Raúl Castro, i hånden under minneseremonien etter Nelson Mandelas død. Forholdet mellom de to landene har vært på frysepunktet siden den cubanske revolusjonen i 1959, og dette første offentlige håndtrykket mellom de to landenes ledere har utløst et lite håp om bedring i relasjonene mellom de to landene.


Cubanere reiser mer enn på mange tiår. Etter at cubanske myndigheter i desember 2012 vedtok en lov som gjorde det lettere for innbyggerne å reise, har antall reisende økt med 35 prosent. Loven gjør det mulig for cubanere å oppholde seg i utlandet i to år uten å miste passet. De mest besøkte landene er Mexico, USA og Spania.


Myndigheter i øygruppen Puerto Rico har vedtatt å bruke 45 millioner kroner på opprustning av kysten. Øygruppen, som er et selvstyrt område i samveldet med USA, består av fem store og flere små øyer. For å gjøre kysten mer tilgjengelig for fiskere og turister, skal det bygges moloer og brygger i de største havnebyer. Det skal også ryddes opp på strendene, og det skal legges nytt kloakksystem og bygges avanserte renseanlegg.


Maryland ble i år den attende amerikanske delstaten som avskaffet dødsstraff. De seks siste årene har også delstatene Nebraska, Illinois, New Jersey, New Mexico, New York og Michigan avskaffet dødsstraffen.


På tampen av året klarte republikanere og demokratene i den amerikanske kongressen å komme frem til en budsjettavtale. Dermed er det amerikansk statsapparatet skånet for flere nedstengninger (slik vi så i oktober) de neste to årene, med alle de negative konsekvensene det ville fått for verdensøkonomien.


Man kan synes hva man vil om Edward Snowdens lekkasjer av hemmeligstemplede NSA-dokumenter, men lekkasjene har skapt en stor og viktig debatt om personvern. Like før jul leverte et så kalt «presidential advisory board» en rapport til president Obama. I denne rådgivende rapporten drøftes de grunnleggende spørsmålene om hva slags etterretnings- og sikkerhetstjenester USA ønsker å ha. Uten Snowdens lekkasjer ville denne rapporten i mest sannsynlig ikke blitt like viktig.

SØR-AMERIKA

Colombia har startet et ambisiøst prosjekt for å gjøre standarden på veiene bedre. Flere av veiene i landet mangler asfalt, og blir jevnlig ødelagt av jordskred og storm. Etter fem år med planlegging skal landet starte opprustningen i 2014.


For 20 siden så europeiske økonomer på latin Amerika med skrekk. Verdensdelen slet med høy gjeld, inflasjon og arbeidsledighet. Nå er situasjonen omvendt.

-Sør-Amerika er inne i en veldig positiv periode, både sammenlignet med resten av verden og sin egen historie. 1800-tallet og 1900-tallet var ikke Sør-Amerikas tid, men vi tror 2000-tallet blir det, sier tidligere presidenten i Chile, Sebastián Piñera, til BBC. I Latin-Amerika og Karibia vokste økonomien med 3,1 prosent i løpet av 2012. På samme tid vokste verdensøkonomien med 2,2 prosent. Enkelte land i Sør-Amerika har hatt en økonomivekst som er langt over veksten i verdensøkonomien. I Panama vokste økonomien med 10,5 prosent, I Peru med 6,2 prosent, og i Chile med 5.5 prosent. Til sammenligning vokste den europeiske økonomien med 0,5 prosent i 2012. Hvert år de siste åtte årene har Sør-Amerikas økonomisk vekst har vært større enn Europas.

-Det er ikke lenger noen frykt for at søramerikanske ledere kommer til å bruke for mye penger. Økonomisk forsiktighet er blitt vanlig i Sør-Amerika. Nesten alle myndigheter forstår nå at lav inflasjon, balanse i statsbudsjettene og fornuftige valutareserver er viktig for å holde økonomien god.


Uruguay har det siste tiåret hatt stor fokus på korrupsjon i næringslivet og politikken. I 2002 fikk landet 5,1 på Transparency International sin korrupsjonsindeks Ti år senere fikk Uruguay 7 på indeksen som vurderer graden av korrupsjon i landet, slik næringslivsfolk, akademikere og risikoanalytikere oppfatter det. 0 er mye korrupsjon, mens 10 er helt uten korrupsjon.


Etter en våpenhvile mellom voldelig gjenger i El Salvador i 2012 har drapstallene i landet gått kraftig ned. Fra 2011 til 2012 sank drapstallene med 40 prosent, fra 4371 til 2576. Også i 2013 ligger det an til å bli en nedgang.


Colombianske myndigheter og geriljagrupper ble i november enige om å diskutere landets narkotikahandel som en del av de pågående fredssamtalene.


Perus finansminister uttalte i sommer at landet skal starte 16 store byggeprosjekter neste år, flere av dem for å forbedre veikvaliteten i distriktene. Prosjektene er til sammen beregnet å koste 40 milliarder kroner. I tillegg til å bygge ut veinettet, er det planlagt en bybane i Lima og en ny flyplass i Perus største turistby Cusco.

ASIA

Feiringen varte i mange dager etter at Afghanistan vant mesterskapet i Sør-Asia i fotball i sommer. Seierne har ført til en enorm sportsinteresse blant afghanerne, og av alle idretter er fotball den mest populære. Nystartede Afghan Premier League–Afghanistans første profesjonelle fotballiga–er blitt en kjempehit i det krigsherjede landet.

Gjennom det Idol-lignende realityprogrammet Maidan-e Sabz («Grønt gress») kunne TV-seerne følge laguttakene og stemme inn tre favorittspillere på hvert lag. Da de åtte lagene, ett fra hver region i landet, sparket i gang serien i september, møtte det opp dobbelt så mange tilskuere som det var plass til på stadion. Det er startet opp nesten 100 fotballag bare i 2013 og i Punjab er det planlagt å bygge en fotballstadion.


I 2002 hadde en av tre innbyggere i Vietnam ikke tilgang på rent vann. I 2012 var det tilgang til rent vann for alle innbyggerne i landet.


Siden 1994 er det blitt oppdaget og registrert 361 nye arter på Borneo. Store deler av øyen er dekket av regnskog, og flere områder er fortsatt ikke utforsket. Forskere mener derfor det finnes tusenvis at uoppdagede plante- og dyrearter. -De utilgjengelige skogene i hjertet av Borneo er et av de siste stedene i verden som er uutforsket, sier Stuart Chapman, som er internasjonal koordinator for organisasjonen Heart of Borneo programme.


Bangladesh, et av verdens fattigste land, har oppnådd bemerkelsesverdige fremskritt på helseområdet, for eksempel er antallet kvinner som dør i barsel redusert med 75 prosent siden 1980.


Bhutan har lansert ambisiøse mål for satsing på elbiler. I fremtiden er det bare elbiler som får trafikkere gatene i hovedstaden Thimpu. Utfasingen av drivstoffbiler skal skje gradvis, først ut er offentlige kjøretøyer, deretter drosjer og til slutt privatbiler.


Sri Lanka har hatt en sterk utvikling innen mødrehelse de siste årene, takket være målrettet satsing på helsetjenester og utdanning for mødre og barn, også for de fattigste. I dag skjer 99 prosent av alle fødsler på sykehus eller med kvalifisert helsepersonell til stede. Mødredødeligheten er redusert fra 91 døde pr. 100.000 fødsel i 1990 til 59 i 2000 og 39 i 2008. Spedbarnsdødeligheten har sunket fra 32 pr. 1000 levende fødsler i 1990 til 13 i 2010.


I år ble det underskrevet en historisk atomavtale mellom Iran og de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, pluss Tyskland. Avtalen innebærer daglige inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået. Samtidig oppheves mange av de økonomiske sanksjonene mot landet.


Forskere i India har utviklet en sensor som kan identifisere salmonellabakterier i matvarer som egg og kjøtt. Sensoren kan bli et effektivt våpen mot hissige bakterier som forårsaker akutt matforgiftning.


I november ble et nytt klimafond i Asia stiftet. Fondet som skal hjelpe asiatiske byer til redusere utslipp og utvikle klimavennlige løsninger. Fondet er et samarbeid mellom Rockefeller Foundation, britiske myndigheter og utviklingsbanken I Asia.


Myndighetene i Vietnam har i samarbeid med selskaper utviklet den første hybridbussen i landet. Bussen er drevet av diesel og elektrisitet, og skal kjøre i vanlig rutetrafikk i Hanoi. Bussene vil slippe ut halvparten så mye forurensning som de andre bussene i hovedstaten.


Mange spådde at Israel og USA kom til å bombe Irans kjernefysiske anlegget i 2013, men det skjedde ikke. Seniorforsker Håvard Strand ved Institutt for fredsforskning (PRIO) trekker også frem to andre «varslede» kriger som aldri kom i året som gikk: -Korea-halvøyen gikk ikke i luften, og det ble heller ikke skutt i Sør-Kinahavet, sier han.


Krigen i Syria har preget nyhetsbildet, og det var gjennom året reell fare for at stormakten USA ville angripe landet. Utenriksminister John Kerry sa i september at USA vil la være å angripe Syria dersom Assad-regimet utleverte alle sine kjemiske våpen. Kerry sa etterpå at utsagnet ikke var ment alvorlig. Russland grep anledningen og utarbeidet en plan for avvikling av Syrias kjemiske våpenarsenal. USA godtar planen, som senere blir godkjent av FNs sikkerhetsråd.

AFRIKA

Andelen barn som går på skole i Burundi er nå 96 prosent. Det er en økning på 36 prosent siden 2005.


Syv av verdens ti raskest voksende økonomier det siste tiåret ligger i Afrika. Fra 2000 til 2012 vokste bruttonasjonalproduktet på kontinentet med 4,9 prosent pr. år − mer enn dobbelt så hurtig som på 1980- og 1990-tallet. Selv om veksten i Kina, India og Brasil i stor grad dominerer mediebildet i Vesten, var det Angola som opplevde de høyeste veksttallene i denne perioden − 11 prosent årlig vekst. Veksten var høy også i andre afrikanske land som Etiopia, Ghana, Sør-Afrika, Botswana, Namibia og Marokko. Det Internasjonale pengefondet forklarer veksten med høye råvarepriser, kinesiske investeringer, og sunnere økonomi i mange land.


Rwanda er et av landene der det har skjedd mest for likestilling de seneste ti årene. Antallet kvinner som dør i forbindelse med svangerskap og fødsel, er halvert. I 2008 ble Rwandas parlament det første i verden med et flertall av kvinner. Regjeringen har en egen likestillings- og familieminister. Kvinner har samme arverettigheter som menn og jenter går stadig oftere og lenger på skole, selv om andelen kvinner fremdeles er lav på universitetene.


Praksisen med omskjæring av jenter er på retur i land som Kenya, Tanzania og Etiopia.


Zambia har nedgang i antall hivsmittede på 40 prosent i perioden 2011–2012.


Den nigerianske filmindustrien, også kalt Nollywood, produserer rundt 50 filmer i uken. Det er mer enn i Hollywood og nesten like mye som Bollywood i India. Over en million nigerianere jobber i landets filmindustri, noe som gjør industrien til landets andre største arbeidssektor etter jordbruk.


Kenya har satt i gang arbeid for å bygge en jernbanelinje til Sør-Sudan og Burundi


Ifølge Africa Child Policy Forums rapport for 2013 er Mauritius det beste landet i Afrika å være barn i. Rapporten understreker også at mange land har gjort store fremgang siden forrige rapport i 2005. Blant annet trekkes Swaziland frem som et land som har gjort mye for barns levekår.


Myndighetene I Kongo og opprørsgruppen M23 underskrev I desember en fredsavtale. I avtalen går opprørsgruppen med på å legge fra seg våpen og bli et politisk parti.


Kriminaliteten I Sør-Afrika er på sitt laveste på 15 år, melder analysefirmaet IHS. Siden 2002 har kriminaliteten i landet blitt redusert med 38 prosent. Av all kriminalitet er det blind vold og tyveri som har sunket mest.

OSEANIA

følge australske medier har hvitløks-bønder i New South Wales hatt deres beste høsting på over 30 år. Bøndene forteller at de har fått akkurat den mengde regn i år som skal til for å gro mye hvitløk.


Antall tuberkulosetilfeller pr. 100.000 innbyggere var 566 i øystaten Mikronesia i 2002. Ti år senere har antallet tilfeller gått ned til 207.


Melbourne er av Economist Intelligence Unit (EU) kåret til verdens beste by å bo i. Dette er det tredje året byen har vunnet kåringen. EIU’s rangeringer er basert på leveforholdene i 140 byer verden over. Kategoriene byene er rangert etter er infrastruktur, stabilitet, helsevesen, utdanning og kultur og miljø. Melbourne scoret høyt i alle kategorier, med høyest antall mulige poeng for utdanning, infrastruktur og helsevesen.


I 2003 levde 29,2 prosent av Fijis befolkning i ekstrem fattigdom. I 2010 var det kun 5,8 prosent som levde i ekstrem fattigdom.


Brannvesenet i det nordlige Australia har gjennomført et forsøk der de brenner marken kontrollert, rett etter regnsesongen for å motvirke skogbrann senere i sesongen. De nordlige delene av Australia opplevde flere store skogbranner i slutten av tørkeperioden i fjor, og forsøket med kontrollerte branner kom til etter at myndighetene i flere regioner gikk sammen for å finne måter å bekjempe skogbrann.

SPORT

- Jeg føler hele livet mitt er et nyttårsforsett

Nils Jakob Skulstad Hoff er verdensmester i roing og årets idrettsnavn i BT. Men mot en 80-åring fra Os kom han til kort.

Gode notiser

Det nye nasjonalanlegget for svømming åpner på Nygårdstangen til skolestart i august.

Tarjei Bø slo tilbake etter sjukdomen med tre gull, gjævast på fellesstarten, i skiskyttar-VM i Nove Mesto i februar.

Bergen by ble for alvor satt på kartet innenfor ro-sporten i 2013. Både Nils Jakob Skulstad Hoff og Kristoffer Bruun tok VM-gull.

Overlegen var ordet som ble brukt om gullvinner Isabelle Pedersen da bergenseren løp inn til 13,12 på 100 meter hekk under U23-EM.

To nye damer prøvde seg, men VM-beltene til Cecilia Brækhus sitter fortsatt rundt bergenserens liv. 32 år gamle Brækhus er fortsatt best i verden.

Sjur Røthe fra Voss fikk sitt endelige gjennombrudd under ski-VM i Val di Fiemme da han tok gull på stafetten og bronse på 30 kilometeren.

Hilde Fenne ble tidenes yngste skiskytter som gikk stafett for Norge under skiskytter-VM i Nove Mesto. Det ble kronet med gull.

Ann Kristin Aafedt Flatland kom tilbake etter fødsel på strålande vis. I VM vart det stafettgull, og i november tok ho sin andre siger i verdscupen nokosinne.

Etter en begredelig sesong var det halleluja-stemning på Brann Stadion da Rikard Norling ble presentert som ny trener.

Nest-Sotra er no Hordalands nest beste lag. Klubben frå Skålvik skal spela 1. divisjon neste år mot mellom andre Tromsø.

Arna-Bjørnar tok bronse i serien, og ble dermed beste lag av kobbelet bak tetlagene Stabæk og LSK.

Pass opp for navnet Johannes Thingnes Bø i OL. Med to verdenscupseire tidligere denne måneden, kan alt skje.

10 års ventetid var verdt det for langrennsløper Chris Jespersen da han endelig kom på pallen i verdenscupen, ti år etter at han vant junior-VM.

«Kem e Ådne Søndrål», gikk folk rundt og sa i Fana etter at Håvard H. Lorentzen smadret Søndråls tolv år gamle rekord på 1000 meter.

De har et godt stykke igjen til de blir invitert med til Tour de France, men Bergen fikk i november sitt eget profflag i sykling – Team Fixit.no.

Bergen er byen som slår hardest i Norge. Innenfor kampsport tok Bergen ni EM- og VM-titler i 2013. Høydepunktet var Tonje Sørlies gull i kampsport-OL.

Christoffer Rasch fra Bergen er i ferd med å slå gjennom i Allsvenskan i svensk ishockey for laget Mora.

Bergen har Europas beste stavhopper under 20 år. Eirik Dolve (Fri) hoppet 5,30 og vant U20-EM som 18-åring.

Bård Finne skuffet en del Brann-fans da han ikke forlenget kontrakten på Stadion, men nå får Bergen en ny fotballproff. I Köln.

Andreas Bakkerud tok steget opp i den gjeveste rallycrossklassen og vant to EM-runder i debutsesongen.

Brann-fansen fikk viljen sin. Neste år blir det ståfelt på Stadion igjen – med påfølgende god stemning.

Alexander Dale Oens minne vart heidra med opprettinga av Dale Oen-senteret i Øygarden. Der skal ungdom få gode naturopplevingar.

Sotra Arena står endelig klar, og er bergensregionens nye storstue for håndball. I oktober spilte Norges kvinnelandslag mot Romania.

Emil Hansson (15) signerte for Brann. Han blir av mange sett på som Bergens største fotballtalent.

Branns Håkon Lorentzen (16) ble tidenes yngste spiller og tidenes yngste målscorer i eliteserien.

Det gror innenfor hekkeløp. Florø-jenten Kjersti Strømmen Kjerpeset suste inn til 14,02 på 100 meteren på Fana stadion i juli.

Fyllingen-spiller Kristian Bjørnsen har kapret fast vingplass på herrelandslaget i håndball.

Harald Reinkind (21) gjør det skarpt i Fyllingen og håndballspilleren kan fort ende opp i tysk bundesliga.

Det kan bli sykkel-VM i Bergen. I desember garanterte staten for pengene som trengs. Nå er det opp til det internasjonale sykkelforbundet å tildele VM i 2017.

Maren Mjelde nyter stor suksess som fotballproff i Tyskland, og var sentral på det norske laget som vant EM-sølv i Sverige.

Har du en god nyhet?

- Jeg er bare glad for at jeg er frisk, og at mine barn og barnebarn også er det.Virpi Karppinen (45), Enköping, Sverige

- At vi får være oppegående og friske, og at vi har anledning til å si det. Vi har det så bra her i landet.Maria Uttun Seim (67), Odda

- Jeg flyttet til Bergen i sommer for å begynne i ny jobb i Statoil på Sandsli. Det har vært en positiv opplevelse.Mojbashir Kamar (31), Fana

- Tja, jeg har for eksempel stått på alle eksamene mine. Jeg tar sykepleieutdanning, og er halvveis i studiene.Frida Vaage (20), Landås

- Jeg har kommet inn på vernepleie, som er noe jeg lenge har ønsket å studere. Studiet har så langt vært veldig gøy.Mads Maurstad (25), Sentrum

KULTUR

Året da kulturarenaer poppet opp som paddehatter

I løpet av et år har store deler av Bergens kulturliv fått nye areaner å boltre seg på.

Dette gleder vi oss til i 2014

Konsert

Holograms: Bergen får endelig besøk av de svenske synthpunkerne i Holograms. Annenplaten «Forever» er hard, deilig og støyete. Med andre ord en perfekt konsert å få med seg i januarmørket. De fire ungguttene inntar Landmark 24. januar i anledning Perfect Sounds Forever.

Stein Torleif Bjella: «Han høyrde Språkteigen te han fekk hjartespreng.» Linjen er fra sangen «Øvre-Ål Resort». Det er linjer som dette som gjør Stein Torleif Bjella så bra. Språket er enkelt, men likevel rommer det utrolig mye. 29. januar spiller han på USF Verftet.

Nick Lowe: En av flere modne herrer som besøker Bergen i 2014. Lowe har 40 års karriere bak seg og er like hjemme i rock, country, soul og pop. Se frem til underfundig humor og presise observasjoner til elegant og frisk musikk, slik han sist demonstrerte så overbevisende med årets jule-plate «Qualilty Street». Garage 24. april.

Pat Metheny Group: Bergen Jazzforum serverer en suveren aperitif til elleve døgns Nattjazz senere i mai når den amerikanske gitarhelten Pat Metheny kommer til USF Verftet med sin kvartett 7. mai. Tenorsaksofonist Chris Potter, bassist Ben Williams og trommeslager Antonio Sanchez er besetningen ellers.

Neil Young: Good Ol' Neil gir seg aldri selv om benskjørheten hos bandmedlemmene i Crazy Horse sørget for avlysning sist sommer. Sannsynligvis aller siste mulighet til å få med seg Neil Young med sitt legendariske band. På Koengen 1. august.

Festivalbegivenheter

Vossa Jazz, Mats Eilertsen: Navnet hans er kanskje ikke allemannseie, men han er like fullt blant de aller beste jazzmusikerne vi har i Norge. Eilertsen leverer bestillingsverket på årets Vossa Jazz, som han lovende nok har kalt «Rubicon». Elven som Cæsar krysset - og da var det ingen vei tilbake. 12. april.

Festspillene, Steve Reich: Klart det er hyggelig at kronprinsparet åpner ballet, men en helt annen festspillgjest får nok mange musikkinteresserte der ute til å sitre vesentlig mer av fryd: Den innflytelsesrike, prisbelønte og vanvittig kreative samtidskomponisten Steve Reich. En av Bergens kulturbe-givenheter i 2014 blir å se i verket «Clapping» fremført for fire hender, hvorav to av dem tilhører Reich selv.

Bergenfest: Neste års Bergenfest ser ut til å bli mer spennende enn på lenge, og en av de mest interessante bookingene er New York-bandet Television. I 1977 ga de ut «Marquee Moon», en revolusjonerende plate med mange elementer som skulle komme til å dominere moderne rock. Det er nesten umulig å forestille seg post pønk-landskapet uten «Marquee Moon» sine doble gitarmelodier og lange instrumentalparti. Til sommeren spiller de dette viktige albumet i sin helhet under Bergenfest. Se også opp for Graham Parker & The Rumour, Billy Bragg og selvsagt ZZ Top.

Førdefestivalen: Knutepunktfestivalen for norsk og internasjonal folkemusikk har ikke sluppet noen artister ennå. Det kommer rundt 300 av dem, fra alle verdens kanter, til den 25. festivalen i rekken.

Osfest: Etter at Rock’n Lol på Søfteland ga seg på topp, skulle det bare mangle at det ikke dukket opp noe nytt i Os. Fore-løpig har festivalen bare DumDum Boys og Skal Vi Danse-vinneren Eirik Strønen Søfteland på plakaten, men det er ennå god tid. 1-2. august.

Artister vi gleder oss til å høre fra:

Aurora Aksnes: Hun kommer fra Os og er booket til neste års Bylarm, bare 17 år gammel. Når man hører låter som «Runaway» og «We’re going to do that», er det lett å skjønne hvorfor. Hun har uttrykk som kan sende tankene både til Susanne Sundfør og Ane Brun.

Vilde Tuv: I flere år har hun vært et mer eller mindre kjent navn i den bergenske undergrunnen. Nå kan det se ut til at Bylarm-klare Tuv er i ferd med å stige mot overflaten. Tuv, som på konserter både er vokalist, gitarist og rytmeseksjon, har et helt eget live-uttrykk. Det er både skjørt og intenst.

Hjerteslag: I 2013 sa gatepopens menn, John Olav Nilsen og Gjengen, takk for seg. I 2014 kan Hjerteslag bli bandet som bringer arven videre. Hjerteslag har imidlertid sitt eget uttrykk, og de dukker enda dypere ned i tristessen enn Gjengen.

Pandreas: Denne bergensbosatte ulsteinvikingen, som egentlig heter Andreas Kleven Rasmussen, er i ferd med å markere seg internasjonalt i elektronikakretser. Da låten «Rås» nylig ble anmeldt av det innflytelsesrike nettstedet Pitchfork, ble Pandreas nevnt som en norsk arvtaker til navn som Lindstrøm og Todd Terje.

Bruce Springsteen: »The Boss» slipper nytt studioalbum 13. januar. Tittelen er «High Hopes», og består delvis av materiale som Springsteen har hatt liggende en stund, og som han syntes trengte å bli kjent. Med på turné våren 2013 er naturligvis E. Street Band.

Sceniske opplevelser

Marit Voldsæter, «Rett fra Skrumpleveren»: Det kan vel ikke slå feil når gjøglersken fra Fyllingsdalen tar for seg fenomener som trening, spa og yoga? Hun har også lovet oss gjensyn med noen av sine velkjente karakterer, og trolig dukker det opp noen nye. Showet har premiere på Ole Bull Scene 30. januar.

«Reksten - firmaets mann»: I januar er det premiere på stykket om bergensrederen Hilmar Reksten på DNS. Reksten var en av verdens rikeste menn og ble ansett som en svært god arbeidsgiver. Men så ble han tiltalt for skattefusk.

«Vaffelhjarte»: Kultur for barn er ofte resirkulert vare med klassikere som Egner og Lindgren. Norge har en lovende barne- og ungdomsforfatter i vest-lendingen Maria Parr, og det er bare å glede seg til urpremieren som regissør Cecilie A. Mosli. «Vaffel- hjarte» har premiere i oktober på DNS.

«Shadows remain silent»: Carte Blanche feirer 25 år, og smeller til med norgesturné som starter i Oslo. 26. januar kommer de hjem til Bergen med jubileumsstykket sitt. Mannen bak, Hooman Sharifi, har bakgrunn fra Norge og Iran, og fra street dance og hiphop.

«Hellemyrsfolket»: Til høsten inviterer Den Nationale Scene til musikalen bygget på Amalie Skrams romansyklus. Julian Berntzen og Gunnar Staalesen har skapt en tre timers musikal av historiene som for tyve år siden hadde stor suksess som en ni timer lang teateroppsetning.

Bøker

Jonas Gardell: Den svenske komikeren har grepet både lesere og TV-seere med sin personlige historie om hvordan hiv-viruset slo inn i venneflokken og tok liv i en tid da verken homsemiljøene eller helsevesenet visste særlig mye om AIDS. Siste og tredje bok i serien kommer i februar. Under-tittelen er «Døden».

Yahya Hassan: Pedro Carmona-Alvarez har fått oppdraget med å gjendikte boken til Danmarks mest omtalte poet i år. Den 18 år gamle Hassan har muslimsk bakgrunn og palestinske foreldre, og i den selvtitulerte diktsamlingen tar han et kraftig oppgjør med både imamer og innvandrerfor-eldre. Carmona-Alvarez skal finne norske ord for knyttneveslagene av noen dikt.

Anja og Gro Hammerseng-Hedin: I februar kommer boken «Kunsten å lage barn. Anja + Gro = Mio», der det profilerte håndballspiller-paret forteller om hele prosessen fra de bestemmer seg for å få barn, og erfaringene de har gjort frem til i dag, når vesle Mio er halvannet år.

Kino

«Nymphomaniac»: Ingen er så kompromissløs som Lars von Trier. Filmen er fire timer lang, rolle-listen helt hinsides. Og det handler altså om kvinnelig seksualitet, fortalt av en selvdiagnostisert nymfoman i 50-årsalderen. Premiere 24. januar.

«12 Years a Slave»: Steve McQueen er en av vår tids fremste regissører. Her går han inn i slaveriets beksvarte historie. Med Chiwetel Ejiofor, Brad Pitt og Michael Fassbender på rollelisten har filmen alle-rede hanket inn en drøss priser og nominasjoner, blant annet syv Golden Globes. Premiere 31. januar.

«The Wolf of Wall Street»: Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio ser på 80-tallets jappeliv og baksiden av den amerikanske drømmen. Premiere 31. januar.

«Kraftidioten»: Sist Hans Petter Moland, manusforfatter Kim Fupz Aakeson og Stellan Skarsgård slo sine pjalter sammen, fikk vi «En ganske snill mann». Nå skal vi til Beitostølen, der Nils er kåret til Årets Innbygger i kategorien næringsliv. Men hva hjelper det når tragedien inntreffer? Premiere 21. februar.

«Inside Llewyn Davis»: Coen-brødrene. Grand Prix-vinner i Cannes. Oscar Isaac spiller en ung folkesanger i New York i 1961. Carey Mulligan og John Goodman står også på rollelisten.

TV

«Mammon»: Allerede på årets første dag utløses spenningen i NRKs nye krimsatsing. «Mammon». Allerede hviskes navnet på serien i samme utpust som «Broen». Allerede har NRK Drama bestilt sesong 2. Allerede er serien lansert for utenlandske TV-oppkjøpere. Blir dette norsk TV-dramas første store, internasjonale suksess? Om få timer kan du dømme selv!

«Sherlock» sesong tre: I 2010 dukket Benedict Cumberbatch og Martin Freeman opp i rollene som mesterdetektiven Sherlock Holmes og hans assistent Dr. Watson. Nå er det klart for sesong tre. Denne gangen forsterket med danske Lars Mikkelsen som skurk. Første episode sendes på NRK 3. januar, bare to dager etter premieren på BBC.

OL i Sotsji: OL i Sotsji blir et av vinterens høyde-punkter på TV. Et av de største øyeblikkene kan bli herrenes milløp på skøyter. Det finnes nemlig idrett, det finnes idrettskultur, og noen idretter er også kultur. 10.000-meteren på skøyter tilhører siste kategori. Den som benker seg foran TV-en 18. februar får se.

«Girls», sesong tre: «Girls» handler om fire venninner som bor og lever i metropolen New York. Til forskjell fra «Sex and the City», som går ut på mye av det samme, er karakterene i «Girls» troverdige, og problemene mer reelle. Sesong tre kommer på HBO, 12. januar.

«House of Cards», sesong to: En av fjorårets største TV-suksesser var Netflix sin versjon av BBC-serien «House of Cards». Kevin Spacey i rollen som den kyniske, forsmådde politikeren Frank Underwood var usedvanlig god. Intrigene er intrikate, dialogen har snert, og de fleste rollene er besatt av svært gode skuespillere. Netflix, 14. februar.

Utstillinger:

Tone Vigelands festspillutstilling: Bergen Kunsthall overrasket alle ved å velge Tone Vigeland til festspillkunstner i 2014. Den 75 år gamle kunstneren har lovet å fylle rommene med helt nye installasjoner og skulpturelle arbeider. Åpner 22. mai.

Bård Breivik: History: Er det noen kunstner i Bergen som har vekket like mye av både begeistring og harme som Bård Breivik? Enten det er en speilkube på Festplassen, søyler på Torgallmenningen eller en monolitt i Fyllingsdalen, er det sjelden stille når Breiviks kunst avdukes, diskuteres, fjernes eller repareres. KODEs utstilling om kunstnerskapet hans åpner 23. mai.

Gjenåpningen av Kinasamlingen: I april «relanserer» Kode en av de største samlingene kinesisk kunst i Europa. Museet lover gjensyn med gjenstander fra utstillingen slik den var, men vil også presentere nye, blant annet en spesiell jadesamling. Åpner i april.

Grunnlovsjubileet: Universitetet i Bergen hadde ikke vært det samme uten eidsvollsmannen Wilhelm Frimann Koren Christie. Derfor er det også lov til å knytte litt forventninger til utstillingen «VI 1814-2014», ett av universitetets mange bidrag til grunnlovsjubileet. Utstillingen åpner 12. mai.

Elmgreen & Dragset: Skulle du slumpe innom hovedstaden i vår eller sommer, kan det være verdt å stikke innom Elmgreen & Dragsets utstilling på Astrup Fearnley Museum. Det er snart ti år siden de to var festspillutstillere i Bergen Kunsthall. Etter «The Welfare Show» har de gjort internasjonal karriere. Gunnar Kvaran har kuratert utstillingen «Biografi» som åpner 21. mars og står helt til 17. august.

Har du en god nyhet?

- Jeg giftet meg i forrige uke og er på bryllupsreise i Bergen. Det er absolutt det beste som har skjedd meg i år.Sonny Shoker (24), Manchester, England

- Den beste nyheten i år er bryllupet med Sonny, og å kunne slappe av sammen her i Norge. Det har vært en flott tid.Ruth Shoker (21), Manchester, England

- Den beste nyheten i år er at alle rundt meg har det godt. At familie og venner har det bra er en god nyhet, uansett år. Katrine Amdam (36), Landås

- Jeg fikk lærlingplass i Odfjell i år. Det ble jeg veldig glad for, og er en jobb jeg liker godt. Jørgen Hjosaas (18), Sunnfjord

- Å kunne få være hjemme med min førstefødte, som ble født i fjor, har vært det beste i år.Tone Anette Aune (28), Landås

DEBATT

Vekstlandet

ERNA SOLBERG: - Neste år vil sannsynligvis Vestlandet stå i en særstilling i Norge, skriver statsminister Erna Solberg.

Klimaforskning til topps

TROND DOKKEN: - Dette året har virkelig gitt mange gode nyheter til klimaforskningsmiljøet i Bergen.

Det skjer i Bergen!

FILIP RYGG: - Kanskje vil historiebøkene si at 2013 var året det grønne skiftet for alvor slo til i Bergen.

Det nytter å bry seg

AINA HELDAL BØE: - Familien til Nathan har nå feiret sin første jul i trygghet. Nathan er nå det glade barnet han var før denne saken kom opp.

Det store bildet

TRINE LISE NEDREAAS: Det er egentlig utrolig at verden fungerer uten mer bråk, skriver kunstneren Trine Lise Nedreaas, oppløftet etter å ha sett stumfilmen «Man with a movie camera».

- Alle planer jeg lagt for året har gått som de skal. Til nå har alt jeg har prøvd meg på blitt en suksess. Idrisse Mukaya (39), Loddefjord

- Dette året har jeg begynt i en ny klasse, og der har jeg fått mange nye venner. Sebastian Jæger Abelsen (18), Åsane

BYEN

Bergen får et ansiktsløft

Nye turstier, færre snublefeller og flere grønne lunger. Dette er noe av det du som bergenser har å se frem til i året som kommer. Trykk på stedene i kartet for å finne ut mer.


Vis Bergen får et ansiktsløft i et større kart

PS

Ordene. Jeg får ikke nok av dem. De helt spesielle ordene fra et nytt menneske som erobrer språket for første gang. Det er ingen tvil om at spedbarnet viser oss hva det vil med mimikk og med hele kroppen. Men barnet trer sterkere frem som person og individ når ordene kommer.

«Scchhååån», sier hun, barnebarnet, det lille, travle mennesket. 16 måneder, 75 cm over bakken. Med overbevisning. Sånn skal det være, altså!

Uten tvil ofte forekommende ord og uttrykk hun har snappet opp i omgivelsene. Hun forstår sammenhengen. Kanskje litt betenkelig at «Å neiiiiiii!» er uttrykket som gjentas hyppigst – men det kan gjerne ha med responsen å gjøre. Kommentaren vekker unektelig oppsikt når den kommer fra en så liten en.

Kommunikasjon med ord er vel nesten like gammel som selve menneskeslekten. Men den er like ny og unik hver gang, for hvert eneste barn som tar språk i bruk, gjør ordene til sine og inntar sin egen plass i verden.

Heldige er vi besteforeldre, foreldre og alle andre som alle de nye gullkornene i vente!

Aslaug Eide er journalist i Bergens Tidende

VESTLANDSBLIKK

TIDLIG I TRAKTOR: William Settevik Skogheim har lært seg å kjøre en helt ekte gravemaskin, selv om han bare er tre år gammel. Videoen med den unge gravemaskinføreren er mest sett på bt.no i 2013. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL

Det blir 35 kroner billigere for feiing i Bergen kommune i 2014. Gebyret settes ned fra 350 kroner til 315 kroner, som det eneste kommunale gebyret som reduseres i pris. Årsaken er at brannvesenet har bygget opp et fond på 17 millioner kroner.

Husker du bare regn, vind og kulde fra 2013? DA har du glemt at Bergen hadden en lang og forholdsvis varm sommer. Med 56 døgn med makstemperaturer på over 19 grader var det nok av dager med shortstemperatur. Ti døgn hadde makstemperatur på over 25 grader, mens 34 døgn bikket 20-gradersstreken.

Har du noen gode nyheter?

- Jeg har tatt opp fag i år, og fått gode karakterer. Det har vært det beste som har skjedd i året som har gått.Eireen Fredriksen (24), Sotra

- Jeg er mamma til to barn, og har i år klart å få puslespillet med skole, barn, familier og venner til å gå opp.Cathrine Engesæth (24), Sotra

Har du en god nyhet?

- Min gode nyhet er at jeg er så frisk og sprek at jeg kan treffe familien og venner ofte. Eva Kalsaas (77), Fyllingsdalen

- Jeg gleder meg over å kunne tilbringe masse tid med familiene. Vi møtes ofte, og det er jeg så glad for. Karin Røstvær (63), Sandviken

- Jeg kom inn på Kunsthøgskolen i Bergen i år. Det var en lang søknadsprosess, og det var godt å komme inn. Tore Sandvik Monsen (23), Sentrum